School stories

Nastavnica francuskog jezika Marija Panić okupila je učenike iz Year 10 i Year 11 kojima predaje i zajedno su razgovarali o slasnoj francuskoj kuhinji. Sama priča o francuskoj hrani nije dovoljna bez degustacije, ali je nastavnica Marija na sve mislila.

Kako je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva 17. oktobra, nastavnica ih je informisala o tome da se ovaj događaj prvi put obeležio u Parizu 1987. godine, kada se 100.000 ljudi okupilo u čast žrtvama siromaštva, gladi i nasilja.


Takođe, razgovarali su i o tome kako su neki poznati gastronomski brendovi, kao i poznati tradicionalni recepti, zapravo izvorno napravljeni u prilično siromašnom okruženju – u selima ili gradovima radničke klase.

Kada se govori o francuskoj kuhinji, ne mogu da se ne spomenu razne vrste sireva – rokfor, kamember, konte, pa su razgovarali o razlozima zbog kojih su oni tokom vekova stekli prestiž i kako uspevaju da održe svoj kvalitet. Koristeći maštu, učenici su putovali u regije Bretanje, Provanse i Normandije i istraživali njihove specijalitete.

Tokom revizije rečnika o hrani, učenici su probali i neke francuske recepte, kao i hranu koja predstavlja svojevrstan zaštitni znak Francuske: makaronse, sočan kolač sa narandžom, oranžinu, kroasane, bagete i pogađate – sir konte.

U redu, znamo da biste radije uživo uživali u čarima Francuske i njene izvanredne kuhinje, ali čas sa bagetima, sirom i makaronsima?! Mislim da se možemo složiti da je bio vrlo ukusan!