Pored toga što je International School najmodernija Cambridge škola u Srbiji, možemo se pohvaliti i da smo jedna od retkih Cambridge Global Perspectives škola u regionu. To znači da naši učenici imaju priliku da pohađaju jedinstveni, interdisciplinarni predmet Globalne perspektive i da zahvaljujući tome neprestano uvećavaju obim svojih veština, razvijaju kritičko mišljenje i uče na kreativan način.

Šire posmatrano, celokupan pristup i način rada u International Schoolu je drugačiji, inovativan, interdisciplinaran i kreativan, zbog čega, između ostalog, zavređuje mesto među Cambridge Global Perspectives školama.

Razvoj kritičkog i problemskog mišljenja

Prilikom rada na programu Globalne perspektive, učenici će sticati znanja i veštine iz različitih predmeta i učiti kako da ih objedine i primene prilikom rešavanja konkretnih zadataka i u realnim životnim situacijama. Oni će saznavati sve što ih zanima o aktuelnim temama i važnim globalnim pitanjima koja ih zanimaju. Istraživaće, donositi sopstvene zaključke i izražavati svoje mišljenje. Znanje koje na taj način usvajaju biće moderno i primenjivo.

Primera radi, pronalaženje određenih rešenja zahtevaće istovremeno znanja iz hemije, biologije i geografije, dok će za druge biti potrebno da objedine i primene znanja iz istorije, savremenih međunarodnih odnosa i ekonomije. Upravo to će naučiti na predmetu Globalne perspektive – da usvoje i kombinuju znanja iz više različitih oblasti i primene ih u rešavanju konkretnih situacija. A upravo takvo znanje je potrebno za uspešan nastavak školovanja, odnosno za upis i pohađanje fakulteta u zemlji ili inostranstvu.

Veštine za uspeh u svakom pogledu

Ovakav inovativni način rada postavlja akademsko znanje u praktičan, realan kontekst. Učenicima omogućava da razvijaju nezavisno kritičko i problemsko mišljenje, kao i da jačaju svoje istraživačke, komunikativne i veštine timskog rada, što je neophodno za uspeh u školovanju, tokom studija i kasnije u karijeri.

Čak pruža i značajne prednosti, naročito ukoliko se ima u vidu da se najviše kritika upućuje na račun neprimenjivosti i nepraktičnosti prevashodno teorijskog znanja koje učenici u Srbiji usvajaju tokom školovanja, kao i na račun neusaglašenosti obrazovog sistema sa potrebama i zahtevima privrede. Ove kritike ne važe za obrazovanje koje učenici dobijaju u International Schoolu. Naime, upravo interdisciplinarni način rada i sam predmet Globalne perspektive koji se na tom principu zasniva, omogućavaju da se ovi nedostaci edukativnog sistema prevaziđu i učenicima prenese praktično i primenjivo znanje koje će ih učiniti konkurentnim.

Izborom Cambridge predmeta Globalne perspektive i načina rada učenicima se pruža najbolja prilika da budu uspešni ne samo iz svih predmeta u školi, već i da uspešno nastave akademski razvoj i da imaju izuzetne izglede za uspešnu karijeru u budućnosti.

International School na Cambridge veb-sajtu

International School našla se na uglednom sajtu Odeljenja za međunarodne ispite Cambridge univerziteta (CAIE), i to zbog stvarno drugačijih časova i inovativnog pristupa nastavi.

Opisujući izuzetnost programa i kreativnost časova, autori su posebno istakli integraciju Globalnih perspektiva u nastavu Nacionalnog programa u cilju razvijanja veštine kritičkog mišljenja. International School se tako našla među tri jedinstvene studije slučaja koje su predstavljene svetu kao primer dobre prakse u obrazovanju.

Da biste pročitali ceo tekst koji je CAIE objavio o International Schoolu, posetite njihov sajt.

Leave a Reply

Register
Upis za generaciju 2024/25. je u toku! Prijavite se ovde »