Sjajni rezultati „The Health and PE Education programa”

Briga o svom telu oduvek je bila najsigurniji put do zdravlja mladih i njihove psihofizičke ravnoteže. S tim ciljem, u duhu dosadašnje tradicije pružanja najsavremenijeg i najkvalitetnijeg obrazovanja i vaspitanja svojim učenicima, International School aktivno sprovodi naprednu nastavu fizičkog vaspitanja pod nazivom: „The Health and Physical Education program” – jedan od mnogih edukativnih sadržaja koji ovu školu čine posebnom i stvarno drugačijom.

Ovaj program specijalno je kreiran za učenike International Schoola i usklađen je sa savremenim pristupom obrazovanju koji ova škola praktikuje od svog osnivanja.

Reč je o neuporedivo sadržajnijem i stvarno drugačijem predmetu fizičkog vaspitanja, koji kod učenika stvara ljubav prema sportu i rekreaciji i podiže njihovu svest o značaju po zdravlje korisnih životnih navika.

Zašto je „The Health and PE program” više od fizičkog vaspitanja?

Za razliku od klasičnog fizičkog vaspitanja gde se učenici bave isključivo fizičkim aktivnostima predviđenim za sve učenike, „The Health and PE program” je kombinovani nastavni program koji, pored fizičkih aktivnosti, obuhvata i niz kompatibilnih praktičnih i teorijskih nastavnih elemenata pomoću kojih učenici razvijaju svest o značaju sportske rekreacije i njenom blagotvornom uticaju na psihofizičko zdravlje.

5 načina kako ovaj program unapređuje fizičku kulturu i zdravlje učenika

1. Veliki izbor najrazličitijih sportsko-rekreativnih aktivnosti prema ličnom afinitetu

Učenicima se nudi veliki broj fizičkih aktivnosti koje će biti u prilici da biraju prema svojim interesovanjima i sposobnostima.

Ako ste, recimo, strastveni obožavalac gimnastike, dok vas grupni, ekipni sportovi sa dosta fizičkog kontakta ne privlače, nećete biti u obavezi da učite osnove košarke ili fudbala, već ćete se usavršavati upravo u gimnastičkim veštinama. Ukoliko ste vešti sa loptom, a ne zanima vas gimnastika, dobićete priliku da razvijate svoje košarkaške, fudbalske ili odbojkaške veštine, bez obaveze da pravite kolutove, zvezde ili salta.

2. Stručno savetovanje sa nastavnicima oko izbora ponuđenih sadržaja

Ipak, ponekad se događa da mladi žele da se bave sportom koji im po fizičkim predispozicijama ne odgovara. Zato su tu obučeni treneri i pedagozi koji će skrenuti pažnju učenicima koja je sportsko-rekreativna aktivnost za njih najprikladnija i tako im pomoći da naprave pravi izbor, pa će tako neko ko je planirao da bude košarkaški možda postati odbojkaški as.

3. Povezivanje anatomije i biologije sa fizičkom kulturom za jasniju sliku o značaju redovne rekreacije

Kada steknu jasnu sliku o blagotvornom uticaju fizičkih aktivnosti na psihičko i fizičko zdravlje, mladi ljudi dobijaju veću motivaciju da ih redovnije upražnjavaju. Iz tog razloga „The Health and PE program” uključuje i teorijsku nastavu iz biologije i anatomije koja proširuje znanje i podiže svest o važnosti zdravog načina života, nadovezujući se pritom na znanja iz ovih predmeta koja učenici već poseduju.

4. Saveti i programi za zdravu i kompletnu ishranu – neodvojiv deo sportskog i zdravog života

U zavisnosti od svoje telesne građe, svaki učenik će samostalno, uz konsultacije sa nastavnicima kreirati svoj plan ishrane, koja je, kao što je opštepoznato, veoma važna za zdrav i uravnotežen život.

Individualno kreiranje plana ishrane je posebno interesantno, jer tu učenici mogu povezati i primenjivati znanja iz različitih predmeta i praksi svakodnevnog života.

Merenje nutritivnih vrednosti namirnica i njihovo prilagođavanje individualnoj konstituciji i vrsti fizičke aktivnosti koju učenik upražnjava zahteva poznavanje botanike, matematike, anatomije, sporta i rekreacije, ali i kulturu praćenja stanja svog organizma i napretka u kondiciji, snazi i veštinama.

5. „The Health and PE program” pruža korisna znanja i formira zdrave navike za ceo život

Znanja i redovno vežbanje koje će učenici praktikovati u toku nastave ne prestaju završetkom njihovog školovanja. Program je koncipiran tako da učenici postanu svesni da je neophodno redovno upražnjavati prakse koje održavaju dobro zdravlje.

Na „The Health and PE programu” učenici će naučiti::

  • kako da paze na svoje telo i zdravlje,
  • na koji način njihovi mišići funkcionišu i koje vežbe odgovaraju njihovom telu i životnom stilu,
  • kako da planiraju i konzumiraju ishranu i prate stanje svog organizma,
  • kako da mere napredak u zdravlju, fizičkoj spremnosti i kondiciji
  • kako da steknu navike za dugoročno održavanje zdravog i kvalitetnog života.

Siguran put do psihofizičkog zdravlja na stvarno drugačijim časovima fizičkog

Spoj pažljivo i stručno vođenih fizičkih aktivnosti i korisnih i zanimljivih podataka iz biologije i anatomije, kao i jednako zanimljive analize svih pozitivnih dejstava zdrave ishrane na zdravlje i kompletno psihofizičko stanje organizma, čini ovaj program prečicom do zdravlja i celoživotne psihofizičke, individualne i društvene funkcionalnosti.

Zbog toga je „The Health and PE program” još jedna u nizu nastavnih aktivnosti po kojima se International School posebno izdvaja kao stvarno drugačija škola u kojoj će učenici zaista shvatiti zašto je zdravlje najveće bogatstvo i naučiti kako da to bogatstvo kroz ceo život sačuvaju.

Register
Upis za generaciju 2024/25. je u toku! Prijavite se ovde »