Sanjaš o tome da snimiš film? Komponuješ neponovljivu pesmu? Istražuješ, otkrivaš i objavljuješ članke u novinama? Želiš da svetu pokažeš svoje skrivene talente?

Kada zvono proglasi kraj nastave, vrata International Schoola za tebe ostaju otvorena! U moru sekcija i radionica odaberi onu gde želiš da se iskažeš. Uzmi kameru u ruke i snimi svoj prvi film! Odaberi instrument i neka iz njega poteče melodija koju želiš da podeliš sa drugima. Zgrabi olovku i piši! Kritikuj i objavljuj – slobodno menjaj svet oko sebe. Fotografiši i neka budno oko tvog foto-aparata zabeleži neponovljive trenutke!

Sekcije po meri učenika

The Book Nook

Pasionirani ste čitaoci kojima nije lako da nađu prijatelje koji dele toliku ljubav prema knjigama? Voleli biste da na redovnim časovima engleskog ima više literarnih projekata i analize? Imate skriveni talenat za pisanje, koji čeka da ga istražite? Imamo odličnu vest – International School otvara vrata kutka namenjenog upravo vama, gde ćete putovati kroz različite sfere i priče i upoznati sve likove koji tamo stanuju. Pridružite se Jovani i Ljubici na uzbudljivom putovanju kroz fikciju!

Benefiti: Učenici razvijaju sposobnost dubinskog čitanja, kroz koju poboljšavaju svoje razumevanje jezika, ali i kompleksnih sociokulturnih aspekata pisane reči. U isto vreme učenici mogu koristiti ovu sekciju da sa nastavnicima razgovaraju o knjigama koje su pročitali i napreduju ka ispunjenju kriterijuma za Međunarodnu nagradu vojvode od Edinburga.

 

The Art Club

Imate skrivene talente i želite da otkrijete gde se kriju? Želite da potražite nove puteve obogaćivanja i izražavanja? Možda ste samo zaljubljenik u umetnost? Kako bilo, ovo bi mogla biti prava sekcija za vas. Bez ograničenja ćete moći da stvarate umetnička dela i radite na projektima koji će vam omogućiti da poboljšate svoju kreativnost i samoizražavanje. Ako se priključite ovoj sekciji, osećaćete se slobodno da svoje ideje pretvorite u jedinstvene forme umetnosti.

Benefiti: Usavršavanje veština, razvijanje tehnika i portfolija, međusobna saradnja, stvaranje veza sa zajednicom kroz umetnost. Umetnost pomaže učenicima u njihovom socijalnom, emocionalnom i akademskom razvoju.

 

The Famous Economists society

Učenici će izučavati lik i delo različitih ekonomista poput Adama Smita, osnivača ekonomske nauke, kao i mnogih filozofa i praktičara koji su kroz vekove uticali na ekonomsku misao, uključujući Aristotela i Platona, ali i prvog berzanskog milionera, Dejvida Rikarsa, i njegovu teoriju komparativne prednosti; Fridmanov okršaj sa svojim učiteljem Kejnsom na temu inflacije i intervencionizma; kako se suočavaju sa izazovima i kakva rešenja predlažu; šta možemo da naučimo iz toga i kako možemo da utilitarizujemo njihove teorije kako ne bismo ponavljali iste greške.

Benefiti: Koristeći knjižicu sa biografijama, doprinosima i citatima slavnih ekonomista, učenici će ih glumiti i objašnjavati svojim rečima kako su ovi mislioci razumeli ekonomiju, a publika će birati koja im se osoba, tj. teorija, najviše dopada. Ove teorije koje proučavaju kroz čitav predmet pomoći će im u sticanju znanja neophodnog za upis na visokoškolske ustanove posvećene ekonomiji.

 

Mindfulness

Majndfulnes je način života. I učenici i nastavnici imaju priliku da rade na svom mentalnom i emocionalnom zdravlju kroz različite tehnike. Majndfulnes pomaže učenicima da se bolje koncentrišu i da uče na efikasniji način. S vremenom će učesnici ove sekcije preneti ove veštine i na druge aspekte života i integrisati ih u svakodnevicu. Ova sekcija unosi mnogo zabave i radosti u život učenika. Majndfulnes podstiče životnu energiju i sveukupni osećaj blagostanja.

Benefiti: Učenici unapređuju svoj raspon pažnje, motivaciju i fokus. Oslobađaju se stresa i lakše im je da postignu dobre rezultate na ispitima, ali i da se pripreme za različite stresne situacije koje ih čekaju u daljem obrazovanju i karijeri.

 

Exploring France

Od srca pozivamo učenike da prouče stil života, kulturu, geografiju, umetnost i kuhinju Francuske i drugih frankofonih zemalja. Gledaćete filmove, slušati muziku, posećivati francuske muzeje onlajn, čitati i pisati poeziju, isprobavati i pripremati hranu po francuskim receptima i komunicirati sa učenicima škola u kojima se govori francuski. Posećivaćete kulturne događaje u sklopu Meseca frankofonije, koji se obeležava u martu, i dati svoj doprinos ovoj manifestaciji koja slavi francuski jezik; pripremićete tutorijal o francuskoj ishrani i predstaviti svoj sajt i svoje prezentacije školi i čitavoj zajednici. Do sada je ovo bila uspešna praksa na časovima francuskog – hajde da ove godine to podignemo na nivo sekcije!

Benefiti: Saradnja sa zajednicom, humanitarnim organizacijama kroz izložbe i nastupe, saradnja sa frankofonim školama, uz unapređivanje jezičkih veština. Sekcija nudi i različite akademske benefite: akademsko pisanje, čitanje, kreativno pisanje; kuvanje.

 

The Society of Mind

Želite li da istražite teoriju koja pokušava da objasni kako je um sazdan od zbira jednostavnijih procesa? Pridružite se Društvu uma, gde ćemo istraživati teme kao što su: vid, jezik, rezonovanje, memorija, svest, ideali, emocije i ličnost, inkorporirajući ideje iz domena psihologije, veštačke inteligencije i računarstva.

Benefiti: Ohrabruju se programerski/konstruktivni projekti. Projekte bi trebalo da prati tekst od tri do pet strana u kom se izlaže problem, uz dokumentaciju i zaključke proistekle iz projekta. Na ovaj način učenici stiču i praktično i teorijsko znanje, kombinujući društvene nauke i računarstvo kako bi se razvijali u zaokružene osobe koje su u stanju da razmišljaju kritički.

 

Speech and Debate Club (sekcija koju vodi učenik)

Nalazite uzbuđenje u izazovima, govorite jasno, brzo razmišljate, možete da obrazložite argumente i navedete primere? Možete da održite ubedljiv govor i da održite profesionalni ton i govor tela? Nemojte čekati, pridružite se Petru Janjaninu, osnivaču i lideru ove sekcije, i diskutujte o raznim temama. „Speech and Debate” je sekcija koja menja život i priprema učenike za univerzitete, karijeru i budućnost. Debatama se obučavate u javnom nastupu, gracioznom izvođenju pod pritiskom i kritičkom razmišljanju.

Benefiti: Razvijanje razumnih i logičnih argumenata, preuzimanje inicijative i vođstva, usavršavanje istraživačkih veština, razvijanje kritičkog mišljenja, organizacionih sposobnosti, ubeđivanja i komunikacije.

 

The worldwide economies club

Šta se to ovih dana događa sa privredom Venecuele? Kako je ovaj problem nastao? Ko su dobitnici, a ko gubitnici i kakva bi mogla biti rešenja? Kako zemlje u različitim krajevima sveta reaguju na pandemiju? Razgovori o različitim iskustvima i rešenjima koja potiču sa državnog, ali i sa ličnog nivoa. Kritička evaluacija različitih pristupa i mera. Razumejmo svet u kome živimo kroz razumevanje razvoja različitih država na svim kontinentima.

Benefiti: Razumevanje rasta i razvoja i različitih razvojnih strategija važno je za ispite nivoa A. Učenici će biti u stanju da analiziraju i evaluiraju različite strategije ekonomskog razvoja koristeći primere sa ove sekcije, ali i da predstave svoja istraživanja različitih privreda, usavršavajući svoju sposobnost prezentovanja, koja će im biti potrebna tokom daljeg obrazovanja.

 

Accounting is fun

Računovodstveni posao podrazumeva veštinu koja može biti veoma korisna, pogotovo u vreme pandemije, jer se može obavljati onlajn, uz upotrebu odgovarajućeg softvera. Usvajaćemo osnovne veštine računovodstva na primeru zamišljenog preduzeća – mlade kompanije razvijene u školi ili nekog drugog vida poslovanja. Beležićemo transakcije na osnovu dokumentacije, pisati izveštaje, komunicirati sa nadležnim organima, kreirati različite vrste finansijskih izveštaja i drugih dokumenata. Biće baš zabavno. Takođe ćemo izračunati koliko smo profitirali i posetiće nas „inspekcija”.

Benefiti: Učenici će naučiti kako da zavode transakcije koristeći softver da bi mogli da vode sopstvene knjige ili kontrolišu rad knjigovođe. Predstaviće svoj prvi bilans stanja i bilans uspeha. Sve ove veštine biće im značajne za Međunarodnu nagradu vojvode od Edinburga.

 

ISMUN Club (sekcija koju vode učenici)

Ako se priključite sekciji ISMUN, možete učestvovati u zanimljivom izazovu koji donosi simulacija debate u Ujedinjenim nacijama. Preuzimajući uloge šefova komiteta i delegata, diskutovaćete o važnim aktuelnim globalnim pitanjima koristeći komunikacijske veštine, ogromno znanje i diplomatski pristup. Dok predstavljate određenu zemlju, od vas se očekuje da se pozabavite problemom sa stanovišta postojeće regulative i politike te zemlje, što će vas podstaknuti da razmišljate iz različitih uglova.

Benefiti: Razvijanje kritičkih, analitičkih i globalnih perspektiva i negovanje internacionalnog načina razmišljanja.

 

Global Game Jam Next

Želite da budete dizajner video-igara? GGJ Next je prvo mesto za vas! Global Game Jam je fenomen koji je iznenada zapljusnuo i transformisao nezavisnu scenu razvoja igrica. Svake godine se milioni dizajnera igara širom sveta ujedine sa jednim ciljem – da za 24 sata dizajniraju prototip igre. Od prošle godine GGJ Next posvećuje značajan prostor mladim, ambicioznim dizajnerima iz škola širom sveta. Naučite osnove dizajna igara i smislite sopstvena rešenja na osnovu onoga što ste naučili.

Benefiti: Učenici će naučiti šta znači razmišljati kao kreator igara, a ne samo kao konzument, tj. igrač. Učiće o pristupima u rešavanju problema i tehničkim aspektima dizajna igara, a i sami će stvarati kreativna rešenja. Ukoliko situacija sa pandemijom to dozvoli, u drugoj polovini godine škola će učestvovati u manifestaciji „Global Game Jam Next”, gde će se učenici suočiti sa izazovom stavljanja svojih veština u službu kreiranja sopstvene igre.

 

Bird Lovers’ Club

Volite da boravite u prirodi i fotografišete? Smatrate da je zaštita životne sredine ključno pitanje današnjice? Klub ljubitelja ptica je pravo mesto za vas, jer tu možete naučiti da podignete svoje uživanje u prirodi na još viši nivo. Pomoću Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, čiju nesebičnu podršku uživa naš klub, naučićete nešto više o pticama koje stanuju u Srbiji; saznaćete gde da ih pronađete, kako da ih zaštitite i kako da ih što bolje zabeležite na fotografijama. Posmatranje ptica može postati vaš novi hobi!

Benefiti: Sticanje opšteg znanja o ornitofauni, osposobljavanje za prepoznavanje vrsta i zaštitu vrsta i staništa. Uz to, sekcija nudi mnoge prednosti u vezi sa Međunarodnom nagradom vojvode od Edinburga, jer obuhvata posmatranje ptica, akademsko pisanje i fotografiju.

 

Beautiful chemistry

Ta divna hemija kombinuje hemiju i umetnost, otkrivajući lepotu hemijskih reakcija kroz makrofotografiju, serije snimaka i fotografije visoke rezolucije. U saradnji sa eduTV-om, osmišljavaćemo eksperimente, kreirati profesionalni studio i detaljno beležiti zanimljive hemijske reakcije. Naučićemo da manipulišemo video-snimicima i montiramo ih u sofisticiranom softveru kako bismo stvarali izvanredne video-klipove. Ako ste željni novih veština i želite da budete deo tima koji ujedinjuje kreativce i naučnike na istom zadatku, Ta divna hemija je pravo mesto za vas.

Benefiti: Učenici će pokriti dva glavna, ključna hemijska koncepta: reakcije premeštanja i redoks reakcije, koje čine značajan deo Kembridžovog plana i programa hemije. Takođe će steći veštine relevantne za Međunarodnu nagradu vojvode od Edinburga: rukovanje laboratorijskom opremom, postavljanje eksperimenata, kao i postavljanje scena, samo snimanje i video-montažu.

 

Comic Books – Art in Relationship

Kada je Marvelov filmski univerzum pokorio Holivud, deveta umetnost – umetnost stripa – na velika vrata se vratila pod reflektore javnosti, nakon što je godinama bila ezoterično zadovoljstvo šačice znalaca. Ako želite da naučite kako da ispričate priču kroz zahtevni medij nepokretnih slika, pridružite se ovoj sekciji i pretvorite svoje ideje u nacrtanu stvarnost. Nije neophodno da već posedujete veštinu pisanja ili crtanja – ovde ćete naći sve što vam je potrebno.

Benefiti: Učenici će učiti o jeziku i tehničkim aspektima osmišljavanja, pisanja i crtanja stripova, a završeni projekti biće prijavljeni za Međunarodni salon stripa u Beogradu. Ukoliko se uspešno realizuju, vannastavni projekti poput ovog mogu značajno povećati vrednost diploma koje učenici stiču.

 

Maths in NASA

Nasina putovanja u atmosferu i izvan nje produbila su ljudsko razumevanje univerzuma, unapredila tehnološke proboje, poboljšala sigurnost i bezbednost putovanja kroz vazduh i pomerila granice naučnih istraživanja. Sva ova dostignuća dele zajednički početak: obrazovanje. NASA matematika nastavlja tradiciju agencije ispunjenu ulaganjem u edukativne programe i podrškom edukatorima koji igraju ključnu ulogu u pripremanju, inspirisanju, fasciniranju, ohrabrivanju i negovanju mladih umova današnjice koji će uskoro postati graditelji budućnosti.

Benefiti: Učenici će moći da primene stečeno znanje iz matematike u rešavanju zadataka koji se tiču svemira. Takođe će biti u prilici da razvijaju analitičke veštine i sposobnost kritičkog mišljenja.

 

Hatha Yoga

Joga je vežba jedinstva uma i tela. Takođe je poznata i kao praksa tolerisanja posledica bivanja ono što jesi. Dobro poznati propratni efekti joge uključuju: fleksibilnost, snagu, bolje disanje, energiju i vitalnost, balansiran metabolizam, smanjenje telesne težine, bolji san, bolje držanje; olakšanje od depresije, stresa i anksioznosti, samosvest i samoprihvatanje; poboljšanu koncentraciju, strpljenje i zapažanje.

Benefiti: Učenici će naučiti kako da prime poruke koje im šalju telo i duh, i vladaju se tako da uvaže najbolju verziju onoga što oni zaista jesu.

 

Kako da izaberete?

Izaberi koliko god sekcija želiš i uživaj u njima.

Sekcije su izborne, dakle, nije obavezno da izabereš bilo koju od navedenih vannastavnih aktivnosti ukoliko se ne pronalaziš u njima. Međutim, ukoliko se opredeliš za neku od njih, ona postaje obavezna i važno je da redovno i dosledno dolaziš na časove kako bi zaista mogao da savladaš veštine koje se obrađuju na ovim sekcijama.

Odaberi neku od radionica i probudi svoju kreativnost. Naš tim stručnih saradnika pomaže ti da, osim svog intelektualnog, razvijaš i svoj emotivni integritet kroz razne vrlo korisne radionice i debatne sesije. Oni će ti pomoći da otkriješ svoje talente, primeniš svoja znanja u stvarnim situacijama i saznaš kako da ostvariš još više.

Oslobodi svoje talente, a mi ćemo te podstaći, podučiti i nagraditi!

Register
Upis za generaciju 2021/22. je u toku! Prijavite se ovde »