School stories

Praktična nastava u International Schoolu je uvek zabavna. Osim toga što motiviše učenike, omogućava im da naučne koncepte primene u svakodnevnom životu, ali i da prošire svoje znanje i razumevanje. Ovoga puta priliku za to učenici su imali na času biologije. 

Učenici Year 10 koji slušaju biologiju su u petak, 8. aprila, u školskoj laboratoriji učili o plazmolizi tako što su seckali luk i posmatrali njegove ćelije.

Mikroskop otkriva ponašanje biljnih ćelija

Svi znate da je ćelija osnovna jedinica građe i funkcije svih živih bića, zar ne? Održavanje optimalnog unutrašnjeg okruženja jedan je od glavnih zadataka koje ćelija treba da uradi. Ovo se postiže selektivnim svojstvima ćelijske membrane, koja hranljivim materijama omogućava da uđu u ćeliju, a otpadu da iz nje izađe.

Učenici International Shoola imali su priliku da posmatraju kako se biljne ćelije ponašaju u različitim sredinama i kako različiti uslovi utiču na funkciju ćelijske membrane. Takođe, naučili su kako da pripreme uzorke za mikroskopiju, kako da koriste mikroskop i posmatraju mikroskopska stakla pod različitim uvećanjima.

Ključne veštine za buduće biologe i pronalazače

Ove veštine su fundamentalne za svakog budućeg naučnika koji želi da nastavi karijeru u biološkim naukama. Ko zna, možda je baš ovo podstaklo interesovanje učenika da jednog dana postanu inovativni naučnici.