School stories

Da li ste ikada razmišljali o fizici dok ste gledali neki film? Da li ste ikada, za to vreme, nekome rekli: „Ovo je prema svim Njutnovim zakonima – nemoguće”. Verovatno da niste.

E pa učenici iz Year 12 koji slušaju fiziku imali su priliku da sa nastavnicom fizike Anom Vlašić diskutuju o nemogućoj fizici u filmovima i da na osnovu svog znanja i percepcije uoče svaki nerealni detalj.

Učenici su najpre morali da zabeleže sve nepravilnosti koje narušavaju pravila fizike, a kojih se sećaju iz raznih naučnofantastičnih filmova. Dobrom argumentacijom morali su da objasne i opravdaju zašto bi nešto bilo nerealno i pored savremene tehnologije i koji se to zakoni fizike ne poštuju.

Pet uočenih nepravilnosti zaredom – „BINGO”!

Zapažanja učenika su uneta u „Bingo” kartice. Organizovana je i projekcija filma i svaki učenik je imao priliku da dobije „bingo”! Učenici su gledali „Peti element”, za to vreme primetili neke ozbiljne nepravilnosti u fizici i sve ih čekiralii na svojim karticama. Dobili bi „bingo” kada bi zaredom pronašli svih pet nepravilnosti. Ovog puta nije važilo treća, već peta sreća.