School storiesMaša Mitić alumni

U utorak je za učenicu Year 13 Mašu Mitić veče bilo rezervisano za onlajn-predavanje, i to ne obično onlajn-predavanje, već predavanje namenjeno alumnistima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Nastavnica ekonomije i alumnista Ekonomskog fakulteta Marija Milić pozvala je Mašu kao specijalnu gošću da prisustvuje zanimljivom i inspirativnom predavanju organizovanom od Alumni kluba Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, namenjenom bivšim studentima.

Dragana Tomić Pilipović, takođe alumnista Ekonomskog fakulteta i izvršni direktor u Centru za društveno odgovorno preduzetništvo, ali i osnivač Rural HUB Vrmdža, održala je predavanje pod nazivom „Osnaživanje sela sa dobrom ekonomijom”. 

Socijalno preduzetništvo 

Nakon uspešne karijere izvršnog direktora za HR u jednoj od najeminentnijih banaka, Dragana Tomić Pilipović je odlučila da se upusti u novu avanturu i da se zajedno sa porodicom preseli u prelepo mesto zvano Vrmdža, gde je nastavila da svojim radom unapređuje ne samo sebe kao pojedinca već i svoje okruženje. Veoma su retki ljudi kao što je Dragana, koji se bave onim što se kod nas zove socijalno preduzetništvo i koji sa velikom posvećenošću, energijom i iskustvom u konsaltingu doprinose razvoju malih mesta. Zahvaljujući njoj Vrmdža je odavno prepoznata kao primer uspešne socijalne inovacije. 

„Tokom predavanja imali smo priliku da se upoznamo sa pojmom ’rurbanizacija’, koji se odnosi na povećanje broja stanovnika koji žive u selima i širenje u prostornom smislu. Kroz svoje bogato iskustvo cilj predavača bio je da opiše potencijalne koristi i nedostatke domaćih ruralnih područja, istovremeno naglašavajući važnost kolektivnog rada, svesti i efekta kotrljajuće grudve snega. Saznali smo nešto o etno-selima, njihovoj ekonomskoj svrsi i načinima na koji sela sa različitim obrascima naselja (linearna, retka, jezgrasta, pa čak i izolovana) mogu da razviju svoj ekonomski potencijal kroz proizvodnju standardizovanih finalnih proizvoda napravljenih za izvoz ili za prodaju preko multinacionalne korporacije. Uz to, spominjući indijski neodrživi rast stanovništva, naš predavač Dragana je implicirala da je značajan deo ruralnog razvoja pravilno planiranje”, rekla je Maša o predavanju i na taj način sa nama podelila koliko joj je celokupno iskustvo bilo korisno.