ErasmusSchool storiesTeach the Future

Od 7. do 10. novembra 2023. godine Atina je bila domaćin treninga za nastavnike (LTT) u okviru Erazmus+ projekta „Teach the Future”, koji sprovodi International School. Edukatori iz partnerskih zemalja okupili su se u Doukas školi kako bi razmenili znanja i veštine neophodne za efikasno uključivanje tematike klimatskih promena u srednjoškolsko obrazovanje.

Ovaj četvorodnevni trening okupio je stručnjake iz Belgije, Italije, Srbije, Grčke, Španije i Kipra s ciljem stvaranja zajedničkog pristupa obrazovanju o klimatskim promenama. Program je bio ispunjen raznovrsnim aktivnostima, uključujući interaktivne radionice, diskusije i praktične sesije za kreiranje lekcija.

Važnost međunarodne saradnje u obrazovanju i zajedničkog rada na rešavanju globalnih izazov

Prvi dan treninga bio je posvećen upoznavanju sa projektom „Teaching the Future”, inicijativom „Education for Climate” i postavljanju ciljeva obuke. Učesnici su takođe imali priliku da se upoznaju sa alatima „ArcGIS Storymaps”, „Survey 123”, kao i sa drugim digitalnim alatima koji su ključni za razumevanje i prezentaciju podataka o klimi.

Narednih dana fokus je bio na modulima koji su razvijeni tokom projekta i koji su obuhvatili korišćenje alata i resursa u upravljanju podacima (Modul 4), kao i na metodologiji i snazi učenja (Modul 2), gde su edukatori razvijali i ocenjivali lekcije. Diskusije su bile usmerene na evaluaciju modula i razmenu iskustava, što je doprinelo boljem razumevanju toga kako tehnologija može poboljšati obrazovanje o klimatskim promenama.

Treći dan je bio posvećen daljem razvoju lekcija i materijala, kao i promišljanju o obuci.
Tokom trećeg dana bili su predstavljeni Modul 1 (Klima i rešavanje izazova), gde su autori bili nastavnici International Schoola, i Modul 3 (Sprovođenje lokalnih akcija).

Učesnici su imali priliku da posete Doukas školu i razmene mišljenja o obuci.

Završni dan je bio posvećen prezentacijama razrađenih lekcija, gde su edukatori imali priliku da pokažu kako planiraju da primene stečena znanja. Trening je zatvoren zajedničkim ručkom, gde su učesnici sumirali utiske i diskutovali o sledećim koracima.

LTT obuka u Atini je bila izuzetna prilika za nastavnike da se povežu, razmene ideje i usvoje nove pristupe koji će obogatiti obrazovanje o klimatskim promenama u njihovim školama.

Ovaj događaj je još jednom potvrdio važnost međunarodne saradnje u obrazovanju i zajedničkog rada na rešavanju globalnih izazova.