School stories

U ponedeljak, 29. januara, Lower Secondary učenici su, zajedno sa Marijom Milić, odeljenjskim starešinom i nastavnicom koja im ujedno predaje biznis, posetili lokalni kafić „Zvuci srca”, kao i njihovu radionicu. Kafić, poznat po jedinstvenom pristupu društvenom preduzetništvu, uspešno posluje već pet godina, pružajući obuke i mogućnost za zaposlenje osobama sa smetnjama u razvoju. Cilj posete bio je da učenike upozna sa praktičnim aspektima poslovanja, ističući pozitivan uticaj koji takva preduzeća mogu imati na zajednicu.

Učenike su srdačno dočekali Nemanja, Milica i Milena, zaposleni u kafiću. Uprkos različitim izazovima sa kojima se suočavaju, oni su pokazali svoje veštine i strast prema svom poslu. Karakteristična osobina kafića je nekonvencionalni sistem plaćanja – gosti mogu platiti koliko žele, a moto im je:

„Možete platiti osmehom i ljubaznim razgovorom”.

Ove posete pružaju drugačiju, širu perspektivu života i iskustvo koje obogaćuje naučeno

Informativni deo obuhvatio je detaljno objašnjenje svakodnevnih aktivnosti u kafiću i radionici. Učenici su stekli uvid u proces proizvodnje predmeta poput cegera i šolja, posmatrajući iz prve ruke posvećenost i kreativnost uključene u rad. Prateća mala prodavnica, ukrašena proizvodima izrađenim u radionici, prikazala je raznovrsnu ponudu magneta, majica, bedževa i šolja.

Tokom časova biznisa učenici mogu naučiti više o teoriji, ali ove posete i komunikacija sa radnicima i vlasnicima dodaju vrednost onome što se nauči u teoriji i pružaju drugačiju, širu perspektivu života i iskustvo koje obogaćuje naučeno.

„U hladnom svetu u kom živimo, gde se sve vrti oko novca, ovakav prizor zaista je poseban.”

„Moji utisci su veoma pozitivni, jer ’Zvuci srca’ dokazuju da svaka osoba zaslužuje šansu. Usluga je bila fenomenalna i sve što smo videli bilo je izuzetno. U hladnom svetu u kom živimo, gde se sve vrti oko novca, ovakav prizor zaista je poseban. Svi ljudi koji ovde rade, kao i oni koji su im to omogućili, zaslužuju svu ljubav i podršku”, rekao je učenik Year 9 Mateja Baketarić.

Ova poseta ne samo da je proširila razumevanje učenika o društvenim poslovanjima nego je i ostavila trajan utisak na njihove perspektive o inkluzivnosti, saosećanju i potencijalu osoba sa različitim sposobnostima. Takve inicijative ne samo da doprinose lokalnoj zajednici već su za naše učenike bile i vredna lekcija o empatiji i poštovanju.