School stories

U International Schoolu je poslednje nedelje zimskog raspusta održana interaktivna radionica posvećena pisanju evropskih Erasmus+ projekata. Obuku su održale predstavnice Instituta za moderno obrazovanje, Nina Stojanović i Aleksandra Borović. Nastavnici su se na radionici upoznali sa formulisanjem projektne ideje, analizom problema projekta pomoću metodologije „Drvo problema” i definisanjem projektnih ciljeva.

Deo radionice bio je posvećen osmišljavanju tema za obuke stručnog usavršavanja koju nastavnici International Schoola mogu da ponude kolegama iz drugihh zemalja. Na radionici je formirana i radna grupa koja će obuke razvijati u narednom periodu.

Šta je Erasmus+ program?

Erasmus+ je program Evropske unije za realizaciju projekata iz oblasti obrazovanja, omladine i sporta. Glavni cilj programa je da podrži strategiju novih poslova, socijalne jednakosti i inkluzije, prateći strateški okvir Evropske unije za obrazovanje i treninge učenika i nastavnika.

Pisanje međunarodnih projekata počinje u martu, kada se otvara novi ciklus Erasmus+ projekata. U okviru programa nastavnici International Schoola unapređuju jezičke kompetencije, kreiraju inovativne nastavne materijale i stiču iskustvo u radu sa kolegama iz drugih zemalja

Zašto su Erasmus+ projekti važan deo obrazovne strategije International Schoola?

Ono što je posebno važno za učenike, ali i nastavnike International Schoola, jeste da Erasmus+ nudi ogroman broj mogućnosti za jačanje veština, znanja i kompetencija. Kroz programe mobilnosti, naši učenici imaju priliku da deo školovanja provedu u inostranstvu i tako steknu dragoceno akademsko i socijalno iskustvo širom kontinenta.

Učenici tokom razmene podižu svest o drugim kulturama i zemljama učesnicama, unapređuju znanje stranih jezika i upoznaju se sa drugačijim tipom obrazovanja. Takođe, oni jačaju vezu između formalnog i neformalnog obrazovanja kroz brojne preduzetničke i poduhvate zapošljavanja.

Brojni pozitivni utisci, nezaboravna iskustva i sjajne priče učenika i profesora koji su do sada bili deo Erasmus+ projekata je odlična podloga za uspešno implementiranje ovih načela na časovima i projektima u International Schoolu.