School stories

International School je oduvek negovao kreativnost, inovacije i individualnost učenika. Znamo da naši učenici imaju različite tehnike učenja i pristupe lekcijama. Ipak, svi se slažu da su kreativne lekcije nešto u čemu svi uživamo!

Jedanaesti novembar slavi se kao Dan primirja, u znak sećanja na dan kada je 1918. godine između saveznika i Nemačke potpisano primirje. Dan nemačke kapitulacije u Prvom svetskom ratu proglašen je državnim praznikom u Srbiji. Amblem koji se na ovaj dan nosi predstavlja kombinaciju natalijine ramonde ili cveta feniksa i Albanske spomenice. Dan primirja se takođe obeležava u Velikoj Britaniji i zemljama Komonvelta.

Kada razmišljate o Prvom svetskom ratu, prisećate se raznih datuma, mesta i imena, ali da li zaista znate šta se dogodilo? Učenici prvog razreda želeli su da saznaju više o ovom događaju, a International School je odlučio da kreativno odgovori na ovaj zahtev.

Znali smo koga da zovemo!

Učenik trećeg razreda International Schoola Uroš Jež održao je lekciju obučen kao vojnik iz Prvog svetskog rata. Želeo je da svojim školskim drugovima pruži bolji uvid u to zašto je 11. novembar značajan za Srbiju. Pored činjenice da se Kraljevina Srbija borila na strani saveznika, Dan primirja označava kraj okupacije Južnih Slovena i uspon novog sveta. Ovaj dan takođe služi i kao podsećanje na ogromne civilne i vojne gubitke koje je pretrpeo naš narod.

Uroš je uložio veliki trud u kreiranje svoje prezentacije. Doneo je stvarne istorijske predmete – šlemove i medalje sa fronta – i ispričao brojne anegdote o njima. Fascinantno, zar ne?