School stories

Prethodni vikend bio je obeležen bojama LINK Educational Alliance i Ujedinjenih nacija. Savremena gimnazija bila je domaćin prve u nizu konferencija „LINK Educational Alliance Model United Nations”.

Konferencija LEA MUN predstavlja simulaciju zasedanja Ujedinjenih nacija za učenike i studente. Našli su se u ulogama delegata različitih zemalja sveta kako bi rešili goruće globalne probleme iz perspektive zemalja koje predstavljaju.

Sa prvim zasedanjima delegati su krenuli već u petak, 10. juna, nakon svečane ceremonije uručivanja posebnih priznanja direktorima i koordinatorima LEA MUN-a, kojom je konferencija započeta.

Sa diplomatskom ozbiljnošću o najvažnijim međunarodnim temama

Učesnici su predstavljali zemlje sveta u okviru komiteta. Delegati Španije, Francuske, Amerike, Srbije, Kine, Rusije, Ukrajine, Nemačke, Turske, Jermenije, Italije, Palestine, Švajcarske i mnogih drugih zemalja iznosili su svoje argumente i stavove zemalja koje predstavljaju u Generalnoj skupštini, Savetu za ljudska prava i Savetu za bezbednost.

Teme o kojima su učesnici raspravljali su aktuelne i izazovne teme od globalnog značaja – sprečavanje rasizma i nasilja, unapređenje ekonomskog rasta i održivog razvoja u regijama pogođenim ratom i konfliktima i sprovođenje međunarodnog mira i bezbednosti na globalnom nivou.

Poznavaoci istorije simulirali Bečki kongres

Oni koji se nisu libili da pokažu svoje znanje iz istorije predstavljali su svoje zemlje u Istorijskom komitetu, gde su se kao delegati Kraljevine Francuske, Kraljevine Portugala, Austrijskog carstva, Kraljevine Pruske, Bavarske, Malteškog reda, Velikog vojvodstva Toskane vratili na početak 19. veka i učestvovali u simulaciji Bečkog kongresa, sa ciljem oblikovanja Evrope u posleratnom periodu.

Rezultat – potpisivanje važnih sporazuma i rezolucija

U nedelju, 12. juna 2022, zaključeni su mnogi sporazumi i potpisane rezolucije, što smo proslavili svečanom ceremonijom zatvaranja konferencije LEA MUN i dodeljivanjem nagrada najboljim delegatima i organizatorima događaja.

Besprekorna organizacija zahvaljujući učenici International Schoola Jovani Petrović

Generalni sekretar LEA MUN-a bila je Lara Veselinović, učenica II razreda Savremene gimnazije, koja je pokazala izuzetne organizacione sposobnosti u realizaciji celokupnog događaja. Društvene mreže vodile su Kai Vainomaa i Anđela Todorović, maturantkinje Savremene gimnazije, uz veliku pomoć Ane Bisenić, glavnog grafičkog dizajnera i učenice Srednje škole za informacione tehnologije, koja je bila zadužena za kreativna rešenja. Trodnevna konferencija je protekla bez problema zahvaljujući Jovani Petrović, koordinatorki volontera i učenici Year 12 International Schoola.

Osveženje za sve učesnike, a nagrade za najbolje – među nagrađenima i bivši učenik International Schoola Uroš Jež

Sponzor konferencije bila je kompanija „Coca-Cola”, te su učesnici, zahvaljujući Pavlu Vučkoviću, koordinatoru za sponzorstva i maturantu Savremene gimnazije, mogli da se osveže vodom „Rosa” i sokovima „Next”.

Posebnu pohvalu upućujemo i koordinatorima događaja Tamari Lazić Kapollas, Nemanji Đikanoviću i Marici Đurić, koji su u ime škola u kojima rade kao nastavnici obezbedili izvrsnu organizaciju ovog događaja.

Imali smo priliku da čujemo sjajne argumente delegata, koji su pokazali veliko znanje, stručnost i poznavanje globalnih problema, čime su zaslužili nagrade za najbolje delegate u okviru svojih komiteta. Ovom prilikom čestitamo najboljim delegatima – Ani Antić iz Gimnazije „Sveti Sava”, Nenadu Dimitrijeviću iz Desete gimnazije „Mihajlo Pupin”, Urošu Ježu, studentu Filozofskog fakulteta, i Aleksi Mišiću, učeniku Nemačke škole u Beogradu.

LINK edu alijansa stvara buduće lidere

Savremena gimnazija, International School i Srednja škola za informacione tehnologije pokazali su da LINK edu alijansa neguje talente i obrazuje mlade lidere budućnosti.

Puni pozitivnih iskustava i bogatiji za nova prijateljstva i znanja usvojena tokom LEA MUN-a,
željno iščekujemo narednu godinu i nastavak ove nove divne tradicije.