School stories

Kako bi podstakao razvoj kritičkog mišljenja i istraživačkih veština kod učenika, Savet učenika je u International Schoolu organizovao Nedelju medijske i informatičke pismenosti. Cilj Saveta učenika bio je da kroz seriju prezentacija učenike opremi alatima za razumevanje pouzdanih izvora informacija i kreiranje kvalitetnih tekstova.

Učenici Lower Secondary programa, kao i učenici Year 10 i Year 11, bavili su se temom „Kako prepoznati pouzdan tekst i pronaći validne izvore”, dok su se učenici Year 12 usredsredili na temu „Kako napisati kvalitetan tekst i pronaći validne izvore”.

Razumevanje kredibiliteta izvora informacija i usavršavanje sposobnosti za kreiranje dobro istraženog sadržaja

Maša Pašić (Year 9) potrudila se da svojim izlaganjem edukuje učenike Lower Secondary programa, dok su Aleksa Vukčević i Aleksandar Petrović (Year 12) održali prezentaciju za učenike Year 10. Lee Zivlak i Lara Radivojević (Year 11) održale su prezentaciju učenicima Year 11, a Tijana Bugarčić i Nastasija Đorđević učenicima Year 12.

Razumevanje kredibiliteta izvora informacija i usavršavanje sposobnosti za kreiranje dobro istraženog sadržaja je veština od suštinskog značaja u digitalnom dobu. Sposobnost da u svetu preopterećenom informacijama iz različitih izvora prepoznamo šta je pouzdano, a šta nije, postala je izuzetno važna.

Nedelja medijske i informatičke pismenosti pomogla je da učenicima da razviju veštine neophodne za efikasno kretanje kroz digitalni svet. U svetu koji su oblikovali digitalni mediji inicijativa Saveta učenika za sprovođenje ovog događaja našoj školskoj zajednici nesumnjivo je dala neprocenjivu osnovu za kritičko mišljenje i evaluaciju informacija.