School storiesŠvajcarska

Švajcarska je jedno od najboljih mesta za pohađanje visokoobrazovnih ustanova, što je jedan od razloga zbog kojih je LINK edu alijansa, čiji je deo International School, odlučila da se detaljnije upozna sa njenim obrazovnim sistemom – kako bi svoje učenike što bolje pripremila za nastavak studija baš u ovoj zemlji.

Edukacija u Švajcarskoj

Tim povodom, direktorka International Schoola Zorana Živanović posetila je u julu ove godine, uz podršku partnerske agencije „Via Academica”, Fakultet za biznis i hotelijerstvo u Lucernu (Švajcarska). Zorana je od svojih kolega iz Švajcarske saznala šta je to što njihovi univerziteti najviše vrednuju prilikom upisa, koje uslove moraju da ispune naši učenici i kakve sve beneficije učenicima donosi studiranje na priznatim švajcarskim univerzitetima.

Obrazovanje u Švajcarskoj je holistički usmereno

Univerzitete u Švajcarskoj odlikuju holistički pristup obrazovanju i sveobuhvatan i dobro organizovan obrazovni sistem. 

Iako se program može razlikovati od regije do regije, ono što je zajedničko u obrazovanju u bilo kom delu Švajcarske jeste fokusiranje na učenika i njegove veštine. Zbog toga se dve trećine učenika opredeljuje za program dualnog obrazovanja u stručnim školama, što im omogućava sticanje praktičnih veština. Na kraju svake školske godine učenici rade završne testove, na osnovu kojih se obrazovnovaspitni rad detaljno analizira i dalje unapređuje. U visokom obrazovanju izuzetno se vrednuju veštine rešavanja problema, kritičko mišljenje i životne veštine, zbog čega su učenici nakon završenog školovanja u potpunosti spremni za liderstvo na globalnom tržištu rada.

Šta posebno vrednuju švajcarski univerziteti?

Pored veoma bitnih akademskih postignuća i visokog proseka, univerziteti u Švajcarskoj veliku pažnju posvećuju transverzalnim kompetencijama učenika. 

U skladu sa obrazovnom vizijom LINK Educational Alliance, ove veštine 21. veka se u International Schoolu već uveliko prate i vrednuju tokom cele školske godine. Zbog ovakvog pristupa se naši učenici mogu pohvaliti veoma naprednim digitalnim veštinama, veštinama rešavanja problema, sposobnošću dobre komunikacije i liderskim veštinama. Pohvale o njihovom radu stižu i direktno od Fakulteta za biznis i hotelijerstvo u Lucernu.

Zorana Živanović„Kada smo od regionalnog predstavnika Fakulteta za biznis i hotelijerstvo dobili pohvale na račun naših učenika i uverenje da smo na pravom putu do najkvalitetnijeg visokog obrazovanja širom sveta, zaista se nisam mnogo iznenadila”, kaže Zorana i objašnjava: „Kreiranje podsticajnog okruženja, pružanje najsavremenijeg obrazovanja i prilika za rast i napredovanje naših učenika nastaviće da budu primer po kom će se kvalitet naše škole i dalje prepoznavati u svetu.”

Učenici International Schoola imaju bolju startnu poziciju za upis švajcarskih fakulteta

Pored brojnih transverzalnih veština koje naši učenici poseduju, sveobuhvatnost programa je još jedan plus koji učenicima International Schoola omogućava odličnu prohodnost na fakultete u Švajcarskoj.

Tako, na primer, naši učenici zahvaljujući verifikaciji organizacija International Baccalaureate i Cambridge Assessment International Education, pohađaju neki od dva najprestižnija internacionalna programa – IB Diploma i Cambridge program, koja se odlikuju holističkim kurikulumom, čime je njihova prohodnost na univerzitete u Švajcarskoj zagarantovana. 

Unapređenje plana i programa za još bolje rezultate

U ime International Schoola, Zorana je u razgovoru sa koordinatorima za upis i praksu u Švajcarskoj saznala koji su to specifični uslovi za učenike koji planiraju upis u ovoj državi.

„Švajcarski program je više fokusiran na tržište rada, što znači da se mnogo više cene praktične veštine”, istakla je Zorana Živanović i naglasila da upravo to švajcarski univerziteti traže i od učenika koji dolaze iz drugih zemalja. „To je jedan od razloga zašto u International Schoolu stalno ističemo koliko je veliki značaj prakse i vannastavnih aktivnosti u razvoju učenika. Pored težnje ka što boljem akademskom uspehu, naše učenike ćemo podsticati da što aktivnije budu uključeni u brojne prakse koje za njih organizujemo, jer na taj način sebi stvaraju perspektivniju budućnost.”

International School nastavlja da kontinuirano usavršava svoj obrazovni program i da prati svetske trendove koji učenicima donose bolju pozicioniranost u edukativnim krugovima širom sveta.