International School je internacionalna srednja škola renomiranog ugleda i jedinstvenog kvaliteta koja učenicima u Srbiji pruža internacionalno priznate diplome i znanja svetskog obrazovnog ranga. Sa diplomama koje otvaraju vrata svetskih akademskih institucija, International School je bez ikakve sumnje prava srednja škola za ambiciozne mlade ljude!

U zavisnosti od toga koji svetski fakultet želi da upiše vaše dete na International Schoolu možete odabrati jedan od dva programa  – Cambridge i International Baccalaureate Diploma program.

Šta je suštinska razlika između Cambridge i IB Diploma programa? Da li su oba programa isključivo na engleskom jeziku? Kako izgledaju predmeti na ovim programima i koje diplome i sertifikate se dobijaju?

Odgovore na ova pitanja, ali i ono najvažnije:

„Koji program je najbolji izbor za vaše dete?”

možete saznati od naših stručnih savetnika pozivom na broj 011/40-11-220 ili popunjavanjem neobavezujuće online prijave nakon čega će savetnici kontaktirati sa vama. Neke od odgovora možete pronaći i u nastavku teksta.

Cambridge International
program

International Baccalaureate
Diploma program

Plan i program

Učenik samostalno kreira svoj kurikulum tako što bira predmete, a svaki predmet detaljno izučava.

English Language i Global Perspectives su obavezni predmeti, pored kojih učenik bira još 3 predmeta u skladu sa svojim interesovanjima i karijernim aspiracijama.

CI

Zastupljen je holistički pristup, kurikulum je sveobuhvatniji i sastoji se od obaveznih i izbornih predmeta.

Učenik bira 6 različitih predmeta iz grupa predmeta, dok je obavezan Core program, koji se sastoji iz Teorije znanja (TOK), Kreativnosti, akcija i društveno korisnog rada (CAS) i Proširenog eseja.

IB

Ocenjivanje

Ocene su slovne od U do A, gde je A najviša ocena.
CI

Ocene su brojne od 1 do 7, gde je 7 najviša ocena.
IB

Priznate diplome

Cambridge diploma se dobija za minimum 3 položena A-level ispita iz grupe Languages, Science and Humanities + Global Perspectives.
CI

IB diploma se dobija za položenih svih 6 predmeta, Core program i postignuta 24 poena pri zbiru svih ocena (sa Core programom).
IB

Akreditacija

Cambridge sertifikati iz pojedinačnih ispita su priznati širom sveta.
CI

IB diploma i sertifikati iz IB Diploma predmeta (DP Course Results sertifikat) priznati su širom sveta.
IB

Interesovanja učenika

Cambridge A-levels je pogodan za učenike koji su odlučni po pitanju interesovanja i daljeg školovanja, jer mogu izabrati specifične predmete kojima će se baviti, bez „rasipanja” pažnje.
CI

Na IB Diploma programu učenik može izabrati predmete koje će izučavati do detalja, dok će određene predmete slušati kako bi ispunio uslov za diplomu i stekao sveobuhvatno znanje.
IB

Kompetencije učenika

Cambridge je usmeren na razvoj kritičkog mišljenja, analize i istraživanja. U International Schoolu razvijamo sve ostale veštine na brojnim, raznovrsnim vannastavnim aktivnostima koje aktivno sprovodimo.
CI

IB Diploma program je usmeren na razvoj kritičkog mišljenja, digitalnih kompetencija, ali i psihosocijalnih veština zahvaljujući Core programu. Pored vannastavnih aktivnosti u International Schoolu, ove veštine se razvijaju i kroz sam kurikulum.
IB

Studije u inostranstvu

Cambridge kvalifikacija je odličan izbor za usko specijalizovane programe (medicinu, inženjerstvo itd.) gde je obavezno odlično poznavanje određenih predmeta.

Učenici koji ga upisuju uglavnom studije nastavljaju u Evropi.
CI

IB Diploma program najčešće biraju učenici koji još uvek nisu sigurni u kojoj oblasti će nastaviti svoje studije.

Za IB Diploma program uglavnom se odlučuju oni koji žele studije da nastave u Americi, ali je IB diploma sve zastupljenija i u Evropi i Aziji.
IB

Jezik programa

Program je isključivo na engleskom jeziku, dok je kurikulum internacionalan i univerzalan za sve zemlje koje rade po Cambridge programu.
CI

Program je na engleskom jeziku, ali učenici mogu da odaberu i srpski jezik kao jedan od predmeta. Kurikulum je protkan i sadržajima iz matičnih zemalja učenika (npr. iz Srbije, Rusije, SAD…).
IB

Ispiti

Ispiti se sprovode u junskom/novembarskom roku, a učenik polaže sve komponente ispita u određenim terminima.
CI

Ispiti se sprovode u majskom/oktobarskom roku, s tim da svi predmeti imaju i Internal Assessment – komponentu ispita koju učenici rade tokom cele školske godine (istraživački rad).
IB

Cambridge program je idealan izbor za vas ako spadate među one koji već tokom nižih razreda srednje škole znaju šta ih tačno zanima i koji su se profilisali u određenoj oblasti zanimanja tokom ranih dana školovanja. Ako sanjate o studijama medicine ili inženjerstva, ili imate bilo kakvu ideju o tome kojim poljem nauke želite da se bavite nakon završetka srednje škole, onda bi trebalo da saznate više o Cambridge programu, koji nudi uskospecijalizovana znanja za učenike sa jasnijom vizijom budućih studija. 

Saznajte više o Cambridge programu »

Ukoliko još uvek niste sigurni šta želite da studirate – budite bez brige, jer International School vam nudi i IB Diploma program na kojem ćete steći sveobuhvatna znanja i generalno potrebne veštine, šta god odlučili da studirate. IB Diploma program je najbolja opcija za učenike svestranih interesovanja koji žele kvalitetno interdisciplinarno obrazovanje i koje im pruža veliki spektar izbora fakulteta nakon završetka srednje škole. 

Saznajte više o IB Diploma programu »

Već je počeo upis nove generacije učenika!

Dobar izbor srednje škole će uticati na vaše dete u svim aspektima. Kvalitetno obrazovanje ne podrazumeva samo sticanje znanja već i posvećen pedagoški rad. Pored znanja koje otvara vrata najprestižnijih svetskih fakulteta i, jednog dana, uspešne karijere, vaše dete pre svega treba da izraste u kvalitetnu osobu. Sada smo tu i mi da vam u tome pomognemo.

Zato je važno da donesete pravu odluku i iskoristite povlašćene uslove upisa.

Prijavite se odmah ili nas pozovite na 011/40-11-220 i obezbedite svom detetu školovanje za uspešnu budućnost >>

Register
Upis za generaciju 2024/25. je u toku! Prijavite se ovde »