School stories

Ovog utorka i srede, 14. i 15. juna, učenici Year 10 imali su odličnu priliku da prisustvuju časovima geografije i biologije u nešto drugačijem okruženju – u centru Beograda, u Botaničkoj bašti „Jevremovac”.

Botanička bašta „Jevremovac”, kao jedinica Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, osnovana je 1874. godine odlukom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije na predlog Josifa Pančića, njenog osnivača i upravnika.

Oaza okružena asfaltom

Ovo asfaltom okruženo ostrvo sa vegetacijom na otvorenom sadrži oko 350 vrsta lokalnog, evropskog i egzotičnog drveća i žbunja i preko 1.500 zeljastih biljaka. Kao jedan od najstarijih i najraskošnijih vrtova na svetu, spomenik je prirode II kategorije, a zaštićen je i kao spomenik kulture.

Otkrivajući tajne biljaka iz različitih regiona naše planete i šetajući kroz bujnu vegetaciju, učenici International Schoola uživali su na svežem vazduhu ove urbane oaze, prikladno nazvane „pluća prestonice”.

Dan za vežbanje kritičkog mišljenja

Ovaj dan je bio u znaku sticanja znanja i usavršavanja veština kritičkog mišljenja, jer su učenici Year 10 imali izazovne zadatke – na osnovu oskudnih informacija o morfološkim, pedološkim, topološkim i biološkim karakteristikama različitih biljaka tragali su za njima u Botaničkoj bašti „Jevremovac” i pravilno ih identifikovali.

Pomoću tehnologije do identifikacije biljaka

Ne bismo bili „zaista drugačiji” da nismo koristili obrazovnu tehnologiju da unapredimo i digitalne i socioemocionalne kompetencije naših učenika – učenici su koristili svoje ajped uređaje i oslanjali se na timski rad i digitalnu pismenost kako bi pronašli željenu biljku i došli do svog cilja.

Na ovaj način učenici International Schoola naučili su dosta o magičnom životu biljaka, a International School je još jednom dokazao da neguje drugačiji pristup, omogućavajući im da uče kroz zabavu.