School stories

Konferencija BIMUN 2020 zvanično je otvorena 9. oktobra i, kao što već sigurno znate, International School je imala svoje predstavnike. Vodila se diskusija na temu „Budućnost kakvu želimo, UN koje nam trebaju”.

Uprkos promenjenim okolnostima usled pandemije, BIMUN konferencija je organizovana na odgovoran način za sve posvećene i ambiciozne mlade ljude koji žele da poboljšaju svoje veštine i steknu nova znanja.

Diskutovanje o svetskim problemima

Model UN je program koji se primenjuje u više od 80 zemalja kako bi se naučilo nešto više o globalnim problemima i načinima njihovog rešavanja u okviru UN, i predstavlja simulaciju rada tela UN. U ovoj obrazovnoj simulaciji učenici preuzimaju ulogu diplomata, predstavljajući različite zemlje i raspravljajući o određenim temama koje su unapred pomenute u agendi. Učesnici, kao delegati, razvijaju strategije, pripremaju rezolucije, pregovaraju, rešavaju sukobe, poštujući procedure UN.

Učenici International Schoola – buduće diplomate

Učenice Year 13 Elena Ćuća, Anja Gajić, Sara Čučaković i Iva Pavlović učestvovale su u 17. po redu BIMUN konferenciji. Za njih je to bilo zabavno, a stekli su i iskustvo koje će pamtiti.

Elena Ćuća predstavljala je Argentinu kao savetnik za ljudska prava i diskutovala je na temu eliminisanja i prevencije ranih, prisilnih i dečjih brakova.

Sara Čučaković učestvovala je u Kriznom komitetu Saveta bezbednosti, gde je bila delegat Indije na temu eskalacije nasilja na Arabijskom poluostrvu. Sara je odmah krenula sa istraživanjem, a najzabavniji deo za nju bile su rasprava i odbrana interesa i stavova zemalja sa kojima se lično ne slaže.

Anja Gajić predstavljala je delegaciju Japana – za nju je učestvovanje na konferenciji bilo zabavno i korisno, a u isto vreme je vežbala veštine javnog govora.

Ivi Pavlović je ova konferencija pomogla da postane svesna problema sa kojima se UN suočava. Pored toga, upoznala je zanimljive ljude i zajedno sa njima učestvovala u rešavanju velikih globalnih problema.

Ovo je bila impresivna prilika za motivisane mlade ljude da nauče nešto više o UN, diplomatiji i globalnim problemima, i da usput steknu nove prijatelje.