School stories

Nešto slatko stiglo je iz International Schoola. Kada biste čuli da neko govori o zakonu opadanja granične korisnosti, da li biste pomislili na nešto ukusno? Ne, je l’ tako? Ali ako to isto pitamo učenike iz Year 13, ne bi se složili.

U sredu, 23. septembra, nastavnica ekonomije Marija Milić zajedno je sa učenicima iz Year 13 istraživala ponašanje potrošača i zakon opadanja granične korisnosti. Nastavnica Marija je učenike podelila u dve grupe, a svaki od učenika bio je potrošač sa drugačijom ulogom.

Potrošač je zamoljen da testira zadovoljstvo uzrokovano konzumiranjem dodatnog kolačića. Ponuđeno im je ukupno 12 kolačića – jedan potrošač je prestao da jede kolačiće nakon šestog, a drugi nakon desetog kako bi se sprečilo nezadovoljstvo koje može nastati usled prevelike potrošnje.

Nastavnica je na tabli prikazala kombinovane rezultate obe grupe, koji ilustruju zakon opadanja granične korisnosti. Učenici su shvatili da će dodatna korisnost od potrošnje proizvoda pasti ako potrošači pojedu veći broj kolača, pa su samim tim i potvrdili zakon opadanja granične korisnosti.