School stories

International School nastavlja da pomera granice kada je u pitanju najkvalitetnije moderno obrazovanje. Ova škola zvanično je postala „Brainfinity Problem Solving School”, što znači da se u ovoj jedinstvenoj ustanovi u nastavi koristi inovativni problem solving pristup koji razvija kognitivne kapacitete, kritičko i kreativno mišljenje i timske sposobnosti učenika.

International School je ovo prestižno zvanje dobila tako što je ispunila visoke uslove za izvođenje problem solving nastave. Brainfinity komisija zaključila je da ova škola ima sertifikovan problem solving nastavni kadar, njene ekipe učenika sa uspehom učestvuju na Brainfinity takmičenju u problem solvingu, a ujedno je i član velikog Instituta za moderno obrazovanje.

Tako je International School stekla visoko priznanje za svoj doprinos obrazovanju, implementiranju najmodernijih metodičkih trendova u nastavi i posvećenom promovisanju nauke i problem solvinga. Kao „Brainfinity School”, International School je zaslužila vredan Brainfinity problem solving bedž, veliku potvrdu o njenoj pripadnosti uglednoj svetskoj zajednici škola koje promovišu i razvijaju problem solving, koji je, prema izveštajima Svetskog ekonomskog foruma, ključna veština budućnosti.

International School – pionir u implementaciji problem solving pristupa u nastavi

Prema istraživanjima, svega 10% anketiranih nastavnika obučeno je za prenošenje problem solving veština svojim učenicima. Zbog toga posebno dobija na značaju činjenica da International School ima obučen i sertifikovan nastavni kadar za izvođenje ovakvog tipa nastave.

International School je poznata po primeni inovativnih pristupa poput kreativnog učenja, interdisciplinarnih časova i projektne nastave, a sada je i zvanično stekla titulu „Brainfinity Problem Solving School” i svojim učenicima omogućila najbolju svetsku problem solving nastavu.

To pre svega znači da naši učenici razvijaju problem solving veštine kroz rad na realnim primerima, izazovnim zadacima i uz upotrebu moderne tehnologije. Oni rešavaju zanimljive probleme iz ekologije, finansijske pismenosti, matematike, logike, jezika, poezije, umetnosti i brojnih drugih oblasti i tako stiču ključna znanja i veštine važne za akademski, profesionalni i socijalni razvoj deteta.

Šta je „Brainfinity Problem Solving”?

„Brainfinity” je ugledna organizacija koja je kroz uvođenje problem solvinga u nastavu posvećena transformaciji i unapređenju obrazovanja. Reč je o svojevrsnoj (r)evoluciji u nastavnom procesu koji će učenicima omogućiti da razviju esencijalne veštine za uspešnu budućnost. Ova organizacija okuplja veliki broj mladih ljudi, učitelja, nastavnika i profesora iz čitave Evrope i šire, sa razgranatom mrežom škola koje rade na promociji problem solving principa.

U okviru implementiranja problem solvinga u ključne sfere društva poput obrazovanja i poslovanja, „Brainfinity” u svojim trening centrima organizuje stručne treninge za nastavnike, onlajn-kurs „Creative Problem Solving”, kompanijske studije slučaja gde učenici rešavaju realne probleme koje im firme zadaju, propagira problem solving kroz brojne događaje i još mnogo toga.

„Brainfinity” je takođe organizator jedinstvenog problem solving takmičenja u kome se stariji osnovci i srednjoškolci nadmeću u rešavanju izazovnih problemskih zadataka, a do sada je preko 2.000 učenika iz regiona pokazalo svoja zavidna umeća u tome. Ovo takmičenje izazvalo je nezapamćeno interesovanje kod dece jer predstavlja jedinstvenu priliku u obrazovnom sistemu da deca u timovima sa svojim drugarima rešavaju izazovne probleme poput detektivskih zadataka i uz upotrebu interneta i moderne tehnologije. Upravo je interesovanje učenika za ovo takmičenje dokaz koliko je problem solving efikasan: kada umesto dosadnih zadataka dobiju priliku da zajedno rešavaju uzbudljive mozgalice, deca su motivisana da uče i učestvuju u takmičenjima.

Zahvaljujući problem solving pristupu koji se neguje u International Schoolu, njeni učenici ne samo da obožavaju ovo takmičenje već postižu značajne rezultate na njemu pošto su od samog početka školovanja naviknuti na ovakav način rada. Do sada se već nekoliko ekipa plasiralo u finale ovogodišnjeg takmičenja, pa su tako dve ekipe iz Year 10 – „LITT” i „Brain Killers” u rekordnom vremenu rešile kvalifikacioni izazov.

Svi srednjoškolci, kao i osnovci od V do VIII razreda, koji su zainteresovani za Brainfinity takmičenje mogu da se oprobaju u rešavanju dosadašnjih problema, kao i da se prijave na njega.

Zbog čega je problem solving važan dodatak u nastavi?

Problem solving je veština kreativnog i domišljatog pronalaženja rešenja za probleme iz različitih oblasti. Kao takva, ona je neophodna za poslove 21. veka koje odlikuje dinamičnost, promenljivost i potreba za timskim radom i brzim razmišljanjem.

Svako od nas u životu primenjuje neke osnovne problem solving veštine, a da toga nije ni svestan. Na primer, kada pokušavamo da se setimo gde smo spustili daljinski od televizora ili kako da završimo sve obaveze na poslu i da skuvamo ručak za decu. Kompleksniji problem solving koristi se za rešenje poslovnih, ekonomskih, klimatskih i svih drugih ključnih problema za opstanak našeg društva.

Primenjen u nastavi, problem solving se oslanja na ove urođene sklonosti ka rešavanju problema koje svako ljudsko biće poseduje. Zahvaljujući tome, on omogućava učenicima da umesto „bubanja” i mehaničkog ponavljanja gradiva uče kroz situacije iz svakodnevnog života i putem rešavanja realnih problema.

Problem solving proces u nastavi je fleksibilan i dinamičan, pružajući učenicima mogućnost improvizacije, istraživanja, razmene ideja i eksperimentisanja. Svaki problem solving proces sadrži šest osnovnih koraka koje učenici preduzimaju kako bi stigli do rešenja:

  • razumevanje problema,
  • istraživanje i prikupljanje informacija,
  • pravljenje strategije i brainstorming,
  • odabir najboljeg rešenja,
  • realizacija rešenja,
  • testiranje i prezentacija rešenja.

Na ovaj način učenici razvijaju kritičko mišljenje, kreativnost, komunikacijske sposobnosti i timski rad, zahvaljujući čemu postaju produktivni problem solveri spremni da se samostalno uhvate ukoštac sa svim akademskim i profesionalnim izazovima koji ih očekuju u budućnosti.

Ovo je izuzetno važno jer, prema nekim istraživanjima, do 2030. godine provodićemo oko 90% više vremena nedeljno rešavajući probleme, a sveukupna potražnja za problem solving veštinama porašće za čak 36%. Zato nije ni čudo što je Svetski ekonomski forum proglasio problem solving za najvažniju veštinu budućnosti i prioritet obrazovanja kako bi decu pripremili za život i rad u 21. veku.

Škole koje u svojoj nastavi koriste problem solving principe postale su izuzetno tražene u svetu, a zahvaljujući International Schoolu sada i naši učenici mogu da na vreme ovladaju ovom vrednom veštinom.

Prekretnica u obrazovanju – u svakom učeniku se krije uspešan „problem solver”

Problem solving je veština za koju stručnjaci smatraju da će napraviti istinsku kulturnu prekretnicu i doprineti bržem razvoju društva. Zahvaljujući njoj, učenici dobijaju priliku da se kreativno i slobodno izraze, neguju istraživački žar i samostalno rešavaju probleme. Drugim rečima, stiču sve ono što im je neophodno za uspešan život i rad u 21. veku.

Veoma je važno da se ova veština usvaja od najranijeg uzrasta, a zahvaljujući International Schoolu sada je to moguće i u Srbiji.