School stories

Učenici Year 10 i Lower Secondary programa iz International Schoola nedavno su krenuli na uzbudljivo studijsko putovanje u severnu Srbiju kako bi videli bogato kulturno nasleđe i istorijske znamenitosti regiona. Putovanje je trajalo tri dana i pokazalo se kao neprocenjivo iskustvo, koje je učenicima pružilo uvid u raznoliku istoriju i živopisne predele Srbije.

Obilazak na relaciji Fruška Gora – Sremski Karlovci – Petrovaradin – Novi Sad – Subotica – Sombor

Putovanje je počelo jutarnjim okupljanjem na parkingu kod Šoping-centra „Ušće”. Prvo odredište bila je Fruška gora, planina u Sremu, poznata po 16 srpskih manastira. Prepoznata kao nacionalno nasleđe, Fruška gora ima ogroman kulturni i istorijski značaj.

Nakon toga učenici su se uputili u Sremske Karlovce. Dan je završen posetom Petrovaradinskoj tvrđavi, simbolu regiona, koja se nalazi na severnim obroncima Fruške gore. Naredna destinacija bio je Novi Sad, gde su učenici otkrivali istoriju grada i njegov multikulturalni duh, istražujući mesto gde se spajaju Dunav, Tisa i Sava. Zadivljujuća mešavina etničke i verske raznolikosti Novog Sada, zajedno sa njegovim arhitektonskim čudima, ostavila je kod učenika neizbrisiv trag.

Drugog dana učenici su krenuli na putovanje u Suboticu, poznatu kao kulturni centar Vojvodine i jedan od najlepših gradova u Srbiji. Bogata istorija Subotice i različiti uticaji oživeli su dok su učenici šetali njenim živopisnim ulicama. Fascinantna arhitektura grada, kulturno nasleđe i njegov status multikulturalnog centra očarali su učenike. Nakon toga otputovali su u Sombor, grad koji je delovao kao da je zamrznut u vremenu. Istorijski šarm i idilična atmosfera Sombora ogledali su se u njegovim prelepim drvoredima i zadivljujućoj arhitekturi. Učenici su otkrili bogato nasleđe grada kroz njegove znamenitosti, kao što su Trg Svetog Đorđa, Karmelićanska crkva, Galerija „Milan Konjović” i mnoge druge, koje su dodatno ulepšale grad.

Uspomene za ceo život

Poslednjeg dana putovanja učenici Year 10 i Lower Secondary programa uživali su u lepoti Palićkog jezera pre nego što su se oprostili od Subotice. Vratili su se u Beograd u večernjim satima sa divnim uspomenama i većim znanjem o kulturnom nasleđu Srbije. Studijsko putovanje u severnu Srbiju poslužilo je kao svedočanstvo posvećenosti škole u želji da učenicima pruži vredne prilike za učenje kroz iskustvo, podstičući njihovu radoznalost i šireći njihove vidike. Ovo putovanje donelo je mnogo lepih uspomena učenicima, koji su se bolje upoznali i o čijim avanturama će se pričati dugi niz godina.