School stories

Učenici Year 12 i Year 13 koji pohađaju predmet Digital Media and Design imali su jedinstvenu priliku da istraže dela Miće Popovića, proslavljenog srpskog slikara, na izložbi „Mića Popović – Slikarstvo permanentne pobune”, održanoj u Galeriji SANU. Cilj ove izložbe koju su posetili u pratnji nastavnice Lore Mitić bio je da se upoznaju sa raznovrsnim repertoarom ovog istaknutog umetnika i saznaju nešto više o različitim umetničkim pokretima.

Mića Popović jedan je od najuglednijih i najznačajnijih slikara, čiji je rad idealan za sticanje fundamentalnih saznanja o raznovrsnim pokretima u modernoj umetnosti, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Od ranog do visokog modernizma, apstraktne umetnosti, pa čak i postmodernizma, njegove slike nude sveobuhvatan pogled na evoluciju umetničkih stilova.

Poseta je učenicima pružila uvid u to kako percipirati i analizirati umetnička dela

Učenici su istraživali različite umetničke žanrove u okviru kolekcije radova Miće Popovića, uključujući portrete, mrtvu prirodu i figurativne kompozicije. Ova raznolikost učenicima je omogućila da shvate značaj i mesto različitih žanrova u oblasti umetnosti, pružajući im neprocenjivo iskustvo učenja za njihova akademska istraživanja u umetnosti i dizajnu.

Što je najvažnije, za učenike AS i A levela koji žele da savladaju istraživački aspekt u svojim radovima ova izložba poslužila je kao vitalni resurs pokazavši im kako se umetnička dela mogu kritički analizirati i koristiti kao bogat izvor za razumevanje dela umetnika. Nakon izložbe učenici su imali zadatak da napišu tekst u kome će izneti svoje utiske o izložbi.

Ova poseta učenicima je pružila uvid u to kako percipirati i analizirati umetnička dela, što je neophodno za njihov akademski i kreativni razvoj u oblasti digitalnih medija i dizajna.