School stories

Izgleda da u International Schoolu niko ne prima toliku količinu ljubavi kao mentori. Naši mentori su uvek spremni da pruže ljubav i istinski brinu o učenicima, koji im veruju i koji od njih traže smernice. Najzad, mentori ne mogu da znaju koliko će njihovi postupci i reakcije uticati na život i mentalno blagostanje njihovih učenika. 

Budi osoba na koju želiš da se drugi ugledaju 

Dva puta godišnje, svakog decembra i juna, učenici anonimno evaluiraju svoje nastavnike i mentore. To nije samo mogućnost za evaluaciju već i način da pošalju iskrenu poruku o onome što im se posebno dopalo kod nastavnika i mentora, ali i o onome što, po njihovom mišljenju, zahteva poboljšanje. Ovog puta bili smo oduševljeni rezultatima! Ne samo da su nastavnici i mentori hvaljeni za brigu i podršku već i za nesebično zalaganje tokom pandemije izazvane virusom COVID-19.

Pomogao mi je da sazrim i razvijem se kao ličnost u pozitivnom smislu. Nikada nije zahtevao poštovanje, jednostavno ga je zaslužio. I škola i učenici su pravi srećnici što imaju priliku da sa njim rade i uče”, rekao je jedan od učenika o nastavniku matematike Andreju Bunjcu

Svaka interakcija koju mentori imaju sa svojim učenicima pruža i uvid u njihov karakter, vrednosti i način života. Kao neko ko usmerava mlade ljude, mentori moraju biti svesni svojih akcija, jer upravo su oni ti na koje se učenici ugledaju i od kojih uče. 

Ona brine o meni. Sa njom mogu da razgovaram o svemu, uvek je tu da mi pomogne, da me posavetuje, ona me motiviše da radim bolje”, izneo je mišljenje jedan od učenika o Jovani Živković, nastavnici engleskog jezika

Mentori u International Schoolu svojim učenicima konstantno pokazuju da su im bitni i da im je zaista stalo do njih i do teškoća kroz koje nekad prolaze. U suštini, tinejdžerima je najpotrebnija ljubav, zar ne? 

Uvek je bila tu za mene, kad god mi je bila potrebna. Uvek je bila vrlo posvećena i moje potrebe je stavljala na prvo mesto, što zaista cenim. Pomagala mi je oko školskih i drugih stvari i to mi je mnogo koristilo, jer sam mogla da potražim njen savet za sve što me zanima”, izjavila je jedna od učenica o Mariji Milić, nastavnici ekonomije

Virtuelno mentorstvo 

Ako se pitate da li uopšte postoji virtuelno mentorstvo, odgovor je da. Empatija u interakcijama mentor–učenik uvek je važna, ali nikada nije bila toliko bitna koliko za vreme pandemije virusa COVID-19. Glavni cilj je bio ostati blizak, a u isto vreme održavati distancu. Možemo da kažemo samo da je cilj postignut! 

Ona je tako razumna, uvek spremna da pomogne i bila je tu za mene tokom celog ovog perioda provedenog u karantinu. Zaista je jedna od najboljih nastavnica koje su mi predavale”, opravdano je rečeno o Ani Vlašić, nastavnici fizike

Pitali smo učenike šta je to što im se posebno dopada kod mentora. Kao što vidite, vole sve u vezi sa njima. I zaista mislimo SVE! Mentorstvo, u suštini, garantuje mladima da postoji neko kome je stalo do njih, ko ih uverava da nisu sami u svakodnevnom suočavanju sa izazovima. Istraživanje potvrđuje da kvalitetni mentorski odnosi imaju snažne pozitivne efekte u različitim ličnim, akademskim i profesionalnim situacijama. 

Ohrabrujemo naše učenike da jednog dana budu lideri. Zato smo im omogućili da odaberu ličnog mentora, nastavnika koji će uvek biti tu da im pomogne oko svega što im je potrebno. Učenje od ljudi kojima se dive i koje poštuju svakako je najbolji način da naši učenici i nastavnici postanu istomišljenici. Mi smo zaista drugačiji, sećate se?!