School stories

International School je u velikoj konkurenciji izabran za učešće u značajnom evropskom projektu „Girls Go Circular”, čiji je cilj povećanje broja žena u digitalnom i preduzetničkom sektoru. Projekat se odvija u okviru velike inicijative „Skills for the Future”, pod pokroviteljstvom programa Evropske unije „Horizont 2020”.

Reč je o zapaženom projektu pokrenutom na prestižnom Evropskom institutu za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology – EIT) u saradnji sa međunarodnom organizacijom „Junior Achievement Europe”, koja je lider u preduzetničkom obrazovanju.

Učenice International Schoola imaće čast da učestvuju u značajnom evropskom projektu i razmenjuju znanja sa vršnjakinjama iz nekoliko škola u Grčkoj i Italiji.

Ambiciozan poduhvat za ambiciozne učenice

Učešćem u projektu International School se uključuje u široku mrežu evropskog partnerstva za unapređenje digitalnih veština kod mladih i omogućava svojim učenicima dragocene prilike za sticanje iskustva i učenje kroz saradnju sa međunarodnim obrazovnim institucijama i drugarima iz cele Evrope.

Škola u okviru LINKeduAlliance je od strane vodećih evropskih organizacija za obrazovanje prepoznat kao važan činilac bez čijeg učešća ovako ambiciozan evropski projekat ne bi mogao da bude sproveden. Stoga je International School dobila specijalan poziv za učešće u njemu. To znači da su naše učenice izabrane da sa svojim vršnjacima aktivno učestvuju u realizovanju planova i ciljeva projekta „Girls Go Circular”.

“Skills for the Future” – za mlade inovatore koji brinu o planeti

Projekat „Skills for the Future” (Veštine za budućnost) usmeren je na razvoj preduzetničkih veština kod srednjoškolaca i pronalaženje inovativnih rešenja u vezi sa klimatskim promenama, prehrambenim sistemima i održivim snabdevanjem mineralima i metalima. Pod mentorstvom istaknutih evropskih privrednih lidera, preko 1.000 učenika širom EU predano radi na izazovu izgradnje održivog evropskog društva.

Kao glavne 4 strateške aktivnosti projekta izdvajaju se:

  1. Internacionalni kampovi za brainstorming koji se održavaju u Italiji, Mađarskoj i Sloveniji;
  2. Obuka i razvoj komunikacionih veština za adekvatnu prezentaciju inovacija;
  3. Razvoj preduzetničkih veština kroz rad sa mentorima tokom koga učenici stiču preduzetničke instinkte, usvajaju finansijsku pismenost i uče kako da osnuju mini-kompanije koje će na kraju školske godine učestvovati na nacionalnom i evropskom takmičenju;
  4. Samit na kome najbolji učenički timovi predstavljaju svoje ideje, stiču veštine timskog rada, a njihovi nastavnici pohađaju obuku uvođenja učenja kroz izazove u nastavni proces.

“Girls Go Circular” – za više žena u digitalnoj i poslovnoj sferi

„Girls Go Circular” deo je projekta „Skills for the Future” i njegov cilj je povećanje broja žena u digitalnom i preduzetničkom sektoru u Evropi, odnosno smanjivanje rodne neravnopravnosti u ovim važnim oblastima današnjice.

Glavna aktivnost projekta „Girls Go Circular” usmerena je na zemlje poput Srbije, u kojima je mali broj žena inovatora u odnosu na ukupno stanovništvo. Prema istraživanju iz 2019. godine, u Evropskoj uniji ima 11% manje žena nego muškaraca sa razvijenim digitalnim veštinama, dok žene predstavljaju samo 34% diplomaca STEM-a (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) i 17% stručnjaka za informaciono-komunikacione tehnologije.

Upravo zato će u okviru projekta „Girls Go Circular” 12.000 učenica srednjih škola iz zemalja sa manjim brojem inovatora imati prilike da pohađa radionice koje povezuju digitalne veštine i održivi razvoj.

Kroz upoznavanje sa bliskim temama poput hrane, recikliranja u modnoj industriji, bezbednosti na internetu, korišćenja i odlaganja tehnoloških uređaja i pomoću digitalnih medija, učenice International Schoola će usvojiti važna znanja, upoznaće se sa različitim pristupima, razviti liderske veštine i steći samopouzdanje koje će im pomoći da daju svoj stvaralački doprinos na polju održivog razvoja.

International School – značajan evropski partner na polju obrazovanja, inovativnih pristupa i održivog razvoja

Ne samo što će učenice International Schoola imati prilike da usvajaju vredna znanja i stiču dragocena iskustva kroz pristup inovativnoj platformi za razvoj digitalnih i preduzetničkih veština u okviru projekta „Girls Go Circular” već će i učešće u ovom ambicioznom projektu doneti školama LINK sistema značajna partnerstva u Evropi.

Jedan od važnih rezultata učešća u ovim evropskim projektima jesu i razmena iskustava i zajednička inicijativa za razvoj veština neophodnih za kvalitetan život i rad u 21. veku kod naših učenika.

International School posvećeno nastavlja da obezbeđuje najkvalitetnije Cambridge školovanje i pruža relevantne međunarodne prilike za učenje za svoje učenike. Ovakva nastojanja prepoznata su od vodećih organizacija za obrazovanje u Evropi, zbog čega naši učenici imaju jedinstvenu priliku za sticanje i razmenu znanja u okviru značajnih evropskih projekata.