Međunarodna nagrada vojvode od Edinburga jedna je od najprestižnijih nagrada za dostignuća mladih. Stvarajući brojne prilike za sticanje novih veština, fizičku aktivnost, društveno odgovoran rad i avanturističko upoznavanje sveta, nagrada ima izuzetno veliki značaj za pripremanje mladih za život van učionice.

Duke of Edinburgh's logo

Međunarodna prepoznatljivost nagrade omogućava učesnicima da njihova dostignuća budu internacionalno priznata. International School omogućava svojim učenicima da učestvuju u Duke of Edinburgh’s International Award programima i tako steknu vredne veštine i iskustva, koji će biti međunarodno prepoznati.

Nagrada se dodeljuje za uzrast od 14 do 24 godine, a za 60 godina postojanja imala je 1,1 miliona učesnika iz 140 država širom sveta.

UzrastUčesniciDržaveTradicija
14-24 1.1 milliona 14060 godina

Lični izazov, a ne takmičenje

Nagrada Duke of Edinburgh’s International Award podstiče mlade da ispitaju svoje granice tako što konstantno prati i vrednuje njihova postignuća. Učesnici su ohrabreni da naprave sopstveni program aktivnosti, da postavljaju ciljeve i izazove nakon čijih završetaka osvajaju jednu od nagrada.

Konkurisanje za nagradu je lični izazov, a ne takmičenje protiv drugih.

Od kada je osnovana, nagrada je inspirisala milione učesnika da promene i obogate svoje živote i igra ključnu ulogu u razvoju mladih kroz neformalno obrazovanje, a tu mogućnost imaju i učenici International Schoola.

Više o programu možete saznati na www.intaward.org.

Kako do Duke of Edinburgh’s International Award

Konkurisanje za nagradu sastoji se od 3 nivoa (bronza, srebro, zlato) i 4 grupe aktivnosti. Učesnici izvršavaju zadatke iz sve 4 grupe aktivnosti na svakom nivou da bi osvojili nagradu. Na zlatnom nivou učesnici moraju da učestvuju na projektu u stranoj državi.

Nivoi bazirani na uzrastu učenika

  1. Bronzana medalja – 14+ godina (najmanje 6 meseci učestvovanja)
  2. Srebrna medalja – 15+ godina (najmanje 12 meseci učestvovanja)
  3. Zlatna medalja – 16+ godina (najmanje 18 meseci učestvovanja)

Aktivnosti u kojima učenici mogu da učestvuju

Usluge – Učesnici volontiraju u svojoj okolini čime pozitivno doprinose njenom razvoju i iskazuju društvenu odgovornost i samosvest.

Fizička aktivnost – Učesnici se podstiču i ohrabruju da poboljšaju svoje fizičke sposobnosti i veštine kroz usvajanje zdravih životnih stilova i da tako unaprede svoje psihofizičko zdravlje.

Veštine – Učesnicima je omogućeno da razvijaju svoje talente, usvajaju nove sposobnosti, šire vidike i stiču samopouzdanje, čime povećavaju mogućnost za zaposlenjem kasnije.

Avanturističko putovanje – Mladi otkrivaju svoj avanturistički duh i razvijaju dublje razumevanje prirodne sredine i prirodnih lepota.

Rezidencijalni boravak (samo na zlatnom nivou) – Učesnici proširuju svoja iskustva tako što u stranoj zemlji i nepoznatom okruženju sa vršnjacima rade na značajnim projektima i uspostavljaju nova poznanstva.

Zajednica mladih koji dele iste vrednosti

Učesnici u nadmetanju za ovu vodeću svetsku nagradu nisu konkurenti već saradnici koji dele zajedničke vrednosti:

  • lični razvoj
  • društvenu odgovornost i aktivizam
  • otvorenost
  • avanturizam
  • altruizam

Svojim delima i postupcima učesnici ne osvajaju samo nagradu već postaju spremni za život koji ih očekuje nakon učionica i u kome će oni imati vodeću ulogu.

Duke of Edinburgh’s International Award za učenike International School

I International School svojim učenicima omogućava učestvovanje u Duke of Edinburgh’s International Award programu.

Zahvaljujući ovom jedinstvenom međunarodnom kurikulumu, naši učenici imaće prilike da steknu vredno internacionalno iskustvo, usvoje savremene veštine i znanja, doprinesu okolini značajnim projektima, kao i da za svoj trud i zalaganje budu nagrađeni i prepoznati u svetskim okvirima.

DofE koordinatori za International School su Vladimir Milošević i Tatjana Vilček, a za sve informacije o učestvovanju u ovom programu učenici im se mogu obratiti putem zvaničnog mejla: dofe@iss.edu.rs.

Make a difference!

Register
Upis za generaciju 2021/22. je u toku! Prijavite se ovde »