School storiesPoseta Narodnoj skupštini

U ponedeljak, 22. februara, učenici Year 10 i Year 11 International Schoola posetili su Narodnu skupštinu Republike Srbije, najviše predstavničko telo i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srbiji. 

Zaštićeni spomenik kulture

Naš vodič je predstavio funkcionisanje i rad Skupštine kao institucije, kao i zaduženja odbornika i ostalih članova. Takođe smo slušali o istoriji zgrade, umetnicima koji su radili na skulpturama unutar zgrade, kao i o kulturnom nasleđu i zgradi kao zaštićenom spomeniku kulture. Zbog izuzetne istorijske, arhitektonske i umetničke vrednosti, zgrada Narodne skupštine Republike Srbije proglašena je 1984. godine spomenikom kulture.

Narodna skupštinaUčenici su se upoznali sa pet različitih prostorija koje imaju različite svrhe. Od vodiča su dobili odgovore na svoja pitanja o tome kako Skupština funkcioniše i da li je otvorena za javnost, pri čemu su pokazali da im je ova poseta veoma interesantna, posebno onim učenicima koje zanimaju političke nauke, istorija i arhitektura. U ovu posetu, na kojoj su se odlično proveli, učenici su išli u pratnji nastavnice francuskog jezika Marije Panić i koordinatorke školskih aktivnosti Nede Semiz.